Zwemmend speervissen

Eén van de manieren waardoor je jezelf een echte jager kunt voelen, is door zwemmend te gaan speervissen. Hierbij duik je het water in, spoor je grote vissen op en vang je ze met een speer of harpoengeweer. Speervissen wordt zowel recreatief als uit noodzaak gedaan. In de meeste landen zitten er echter flinke juridische beperkingen op.

Free-diving speervissen

De meest uitdagende methode om te speervissen is door vanaf de kant of de boot te duiken zonder uitrusting, behalve een speer. De visser zwemt naar diepere wateren waar de vis zich ophoudt. Hij of zij zoekt onder het wateroppervlak naar een geschikte prooi, zolang hij zijn adem kan inhouden. Het kan verschillende duiken kosten om een vis te vinden en die vervolgens te vangen met de speciale visspeer.

Speervissen met uitrusting

Zwemmend vissen wordt eenvoudiger met speciale uitrusting. Die kan variëren van een simpel duiklood en flippers tot een volledige scooba-uitrusting met wetsuit en zuurstofflessen. Met deze hulpmiddelen kan langer en dieper gedoken worden, waardoor bijvoorbeeld vissen bij koraalriffen kunnen worden gevangen. De speer die de zwemmer gebruikt kan variëren van een eenvoudige, lichte speer tot een pneumatisch harpoengeweer met een lijn.