Snorkelen

Snorkelen is een sport of recreatief vermaak waarbij door het wateroppervlak wordt gezwommen. De snorkelaar heeft een duikbril met een snorkel, waardoor hij of zij adem kan halen terwijl zijn gezicht onder water blijft. Dat geeft hem de mogelijkheid om lange tijd onder water te kijken. Snorkelen is dan ook een populair tijdverdrijf op plekken met een rijk zeeleven.

Snorkelen en zwemtechnieken

De meeste zwemmers gebruiken de vrije slag bij recreatief snorkelen. Anderen nemen een flinke hap lucht en duiken met hun snorkel naar de bodem van de zee om daar een beter beeld te krijgen. Maar omdat de ademhalingsopening hoger ligt, helpt de snorkel ook wedstrijdzwemmers. Zij kunnen zich volledig richten op hun zwemtechniek, zonder in ademnood te komen tijdens slagen zoals de borstcrawl.

Hulpmiddelen bij het snorkelen

Om comfortabel langere tijd in het water door te brengen worden er soms hulpmiddelen gebruikt bij het snorkelen. Een duiklood en een snorkelvest helpen de snorkelaar om hoger en lager in het water te liggen, flippers maken zwemmen eenvoudiger en een wetsuit houdt de zwemmer warm wanneer er in kouder water wordt gesnorkeld. Ook zijn er verschillende soorten onderwatercamera’s om de vissen en koralen die men tegenkomt mee vast te leggen.