Zwemmen en lichamelijke gezondheid

Zoals de meeste sporten heeft ook zwemmen flinke voordelen voor de gezondheid. En deze sport heeft zelfs extra pluspunten voor bepaalde groepen personen. Lees hier waarom zwemmen goed is voor je lichamelijke conditie.

Betere conditie, gezonder hart

Eén van de grootste voordelen van sporten is een verbeterde conditie. Daardoor krijg je meer energie, verbrandt je lichaam meer calorieën en daalt je bloeddruk. Omdat je hart harder moet werken tijdens het zwemmen verbetert de toestand van je hart en je bloedvaten. Omdat ziektes van deze organen één van de grootste oorzaken van overlijden zijn in ons land, is zwemmen een uitstekende manier om de levensverwachting te verbeteren.

Sterkere spieren, minder blessures

Zwemmen heeft het unieke voordeel dat je jouw spieren kunt trainen en versterken met een minimale kans om blessures op te lopen. Het water neemt namelijk de impact van elke beweging op. En je hebt nauwelijks kans om te vallen of ergens tegenaan te botsen. Zo train je jouw spieren, zorg je dat je lichaam er mooier uit komt te zien en word je sterker – zonder de kans om een spier ernstig te blesseren of een pees te scheuren. In feite is zwemmen een uitstekende training voor sporters die van een blessure moeten herstellen!

Betere lichaamscoördinatie, goede houding

Om efficiënt te zwemmen heb je eigenlijk al je lichaamsdelen nodig. Je armen, benen, rug en schouders, maar ook je ogen, longen en hart worden aan het werk gezet. Door regelmatig te zwemmen bevorder je de coördinatie tussen deze lichaamsdelen. Dat levert je een betere bewegingsvrijheid, houding en evenwicht op, waar je ook in het dagelijks leven voordeel van hebt.