Zwemmen en geestelijke gezondheid

Zwemmen is een uitstekende sport om je lichaam te versterken en je conditie te verbeteren. Maar ook voor je geest heeft het flinke voordelen. Als je stress ervaart, somber bent of je veel zorgen maakt, kan regelmatig zwemmen een flinke positieve impact op je psychische gesteldheid hebben.

Lager stress- en angstniveau

Elke lichamelijke oefening verandert je hormoonbalans en zorgt voor de aanmaak van natuurlijke endorfine. Het effect is dat je stressniveau daalt en dat je jezelf rustiger en vrolijker gaat voelen. Zeker als je gaat zwemmen in de buitenlucht, met de zon boven je en de natuur om je heen, kan je snel tot rust komen en weer de energie hebben om de nieuwe dag aan te kunnen.

Gezondere hersenen

Zwemmen versnelt de bloedsomloop naar je inwendige organen, dus ook naar je hersenen. Daardoor krijgen je hersenen meer zuurstof, voedingsstoffen en glucose. Dat geeft je hersencellen de gelegenheid om afvalstoffen en stresshormonen op te ruimen en om nieuwe hersencellen aan te maken.

Sociale interactie

Zwemmen kan mensen die weinig sociale contacten hebben helpen om die te vinden. En verbinding met anderen zoeken is goed voor de geestelijke gezondheid. Inschrijven voor zwemcursussen of gaan zwemmen op drukke plekken helpt om een hoger gevoel van welbevinden te krijgen en om eenzaamheid te verminderen.