Zwemmode: toen en nu

Je zou het misschien niet zeggen, maar badkleding bestaat al vele eeuwen. Er zijn zelfs afbeeldingen uit de 4e eeuw waarop al vrouwen in badkleding te zien zijn. Deze kostuums hadden zelfs wat weg van een bikini, waarbij er losse bovenstukken en losse broeken dames werden gedragen.

Vroom

Lange tijd was de badmode behoorlijk vroom en bedekkend. De uitvinding van het badpak was nog ver weg, en vrouwen droegen in het water vooral een losse hemd, een soort jurk die reikte tot wel aan de enkels. Een aantal eeuwen lang veranderde dit badhemd wel in verschillende modellen, maar altijd bleven deze jurken om in te zwemmen zoveel mogelijk huid bedekken, want de dames wilden boven alles hun melkwitte teint behouden.

De eerste badpakken

Na de lange periode van de badhemden die eruit zagen als jurken, werd toch ook het badpak ontworpen voor de dames. Een lekkere zwemstof bestond echter nog niet, dus de badpakken werden gemaakt van wol, wat ze erg zwaar maakte in het water.

Tegen het einde van de 19e eeuw werd er een badpak uit één deel ontworpen. Deze was nog niet sexy uitgesneden zoals de badmode van nu. Het was een pak met een kraag en met een broek die bij de dames tot over de knieën reikte, maar de belofte van meer blote huid die getoond werd is er al wel in terug te zien.

Badpakken steeds korter

Door de tijd heen werden de badpakken steeds iets korter en gedurfder. In 1910 zwom de Australische zwemster Anette Kellerman het Kanaal over. Hierbij droeg ze een eendelig “kort” badpak, en dit werd op slag de nieuwe rage. De mouwen veranderden in bandjes en de lange broeken tot aan de knie werden ingekort tot korte broekspijpjes. Ook de stof werd steeds lichter, waardoor het comfort om een badpak te dragen toenam.

In de jaren dertig verschenen dan eindelijk de eerste badpakken met een blote rug, en de uitvinding van de bikini was nu een kwestie van tijd. In de sixties was het dan ook zo ver: het tweedelig badpak, oftewel de bikini, deed zijn intrede. Toch duurde het nog tot de eighties dat bikini’s werkelijk het boegbeeld van de strandmode werd. Nu is de bikini niet meer uit onze huidige badmode weg te denken.